Beste patiënten:
Maart 2025 begon met een aantal heerlijke zonnige dagen. Dus hopelijk bent u allen lekker naar buiten geweest en heeft u van de zon kunnen genieten.
Mocht u nog meer tips en adviezen zoeken voor een gezonde leefstijl dan kunt u kijken naar het leefstijl roer en probeer voor u zelf 2 kleine verbeter punten op te pakken. Het gaat om kleine stapjes en positief denken. Mocht het toch niet lukken mag u altijd advies vragen via “mijn gezondheid net” of anders bellen met de assistente. We hebben ook altijd nog het project “welzijn op recept” waarbij de sociaal makelaar van het dorpsteam u kan helpen om een sportclubje, wandelclubje of ander vertier voor u te helpen zoeken. Dus bent u eenzaam of wilt u wat sportiever gaan worden maar lukt dat niet en wilt u iets daaraan veranderen neem contact op met de assistente en vraag of ze u kan aanmelden voor dit project. Daarnaast kan onze praktijkondersteuner GGZ u helpen als u slecht slaapt.
Huisarts Beltman is begin deze maand met zwangerschapsverlof gegaan. Vanaf 1/3/25 tot 1/9/25 is zij afwezig. Vanaf 1/9/25 komt zij weer terug als vaste waarnemer en gaan we kijken of ze vanaf 1/1/2026 mede praktijkhouder kan gaan worden naast huisarts Wiegand.
Tijdens haar verlof zullen huisarts Dobbelaar en huisarts Stadhouders en heel sporadisch nog een andere waarnemer de dagen van huisarts Beltman overnemen.
Helaas kan het soms nog steeds druk aan de telefoon zijn. Mocht u ons niet kunnen bereiken en wilt u vast informatie over u ziektebeeld kunt u bijvoorbeeld kijken op de site van Thuisarts.nl of de site van “moet ik naar de dokter? “. Of u kunt op een rustiger tijdstip proberen terug te bellen en/of anders via “mijn gezondheid net” en de app “med gemak” een e consult aanvragen.
Op Vimeo.com kunt u een instructie video bekijken hoe u zelfmetingen kunt doorgeven aan ons via “mijn gezondheid net”. Zoek op: https://vimeo.com/884702647
Wij zijn nog ook nog steeds bezig met ons “lean” werk-project. Een van de dingen die we nu oppakken is dat we proberen om mensen die te ver uit ons werkgebied wonen naar een nieuwe huisarts die dichterbij zit over te laten schrijven. Mocht het u betreffen en lukt het niet kunt u ons altijd om advies of bemiddeling vragen.
Miranda heeft haar diploma doktersassistente afgelopen maand behaald. U heeft ongetwijfeld al een keer contact met haar gehad als u belde of in de praktijk was.
Zij heeft zich afgelopen jaar omgeschoold als doktersassistente, hiervoor was zij werkzaam als apothekersassistente. Heeft u vragen over medicatie heeft zij hier ook veel kennis van.
Dit is gelijk een goed moment om de taak van de doktersassistente toe te lichten, zodat u ook als patiënt weet wat u van de doktersassistente kan verwachten.
Taken van de doktersassistente
Triage: het uitvragen van uw medische klacht aan de telefoon
Als u belt voor een afspraak bij de huisarts, zal de assistente altijd vragen naar de reden van uw komst. Dat is nodig om de urgentie van uw hulpvraag goed te kunnen bepalen. Zij zal u hiervoor een aantal vragen stellen. Assistentes gebruiken hiervoor de triagewijzer van het Nederlands Huisartsengenootschap. Deze richtlijnen zijn uitgebreid in de praktijk getoetst. Bij enige twijfel overlegt de assistente altijd met de huisarts.
We hebben deze werkwijze omdat we soms merken dat patiënten de ernst van hun klachten kunnen over- of onderschatten en we mensen soms later zien dan wenselijk. Daarnaast kunnen we meer rust in de spreekuren creëren. Bij niet-urgente hulpvragen kan het zijn dat we een eerste plekje hebben over een paar dagen of dat u een zelfzorgadvies krijgt van de assistente. En het ook niet haalbaar is om altijd bij een vaste arts te komen.
Medisch technische handelingen
De assistente voert medisch technische handelingen uit op afspraak, zo nodig ook aan huis. Zoals:
• Oren uitspuiten
• Bloeddruk meten
• Injecties geven
• Wratten aanstippen
• Wondzorg etc.
Zij heeft iedere werkdag spreekuur van 13.00u – 14.30u.
Administratie
De assistente heeft naast de telefoon/balie/spreekuur werkzaamheden ook veel administratieve werkzaamheden, denk hierbij aan overlegjes met huisarts, verwijzingen maken, post en laboratoriumuitslagen digitaal binnenhalen, in- en uitschrijven van patiënten, vragen beantwoorden uit de mail en patiënten portaal etc. Patienten informeren over uitslagen.
Overige belangrijke informatie voor u als patiënt nog eens op een rij:
Bereikbaarheid praktijk
8.00u – 10.30u telefonisch bereikbaar voor afspraken, visite aanvragen en overige vragen
10.30u – 14.30u assistente alleen voor spoed bereikbaar
14.30u – 16.30u telefonisch bereikbaar voor lab uitslagen en vragen.
16.30u – 17.00u alleen bereikbaar voor dingen die niet kunnen wachten tot de volgende dag.
We proberen zoveel mogelijk hulpvragen die voor 10.30u binnenkomen dezelfde dag af te handelen. Vragen die in de middag binnenkomen, worden in principe ingepland op een volgende werkdag, afhankelijk van de arts die het antwoord kan geven. Bij medisch spoedeisende zaken zullen wij natuurlijk gepast reageren.
Patiënten portaal
Wij hebben een patiënten portaal, u dient u hier eerst aan te melden (www.mijngezondheid.net)
Via het patiënten portaal kunt 24/7 een afspraak maken of een vraag aan uw huisarts stellen, ook kunt u hier uw medisch dossier inzien.
Bij een spoedeisende klacht, verzoeken we u altijd telefonisch contact op te nemen met de praktijk of huisartsenpost.
Wij ontvangen nog regelmatig mails op ons gewone emailadres met medische vragen, deze kunnen wij niet beantwoorden. De gewone mail is niet beveiligd en bovendien komen de gegevens niet goed in uw medisch dossier via die route. Gebruik het patiënten portaal of bel de assistente.
Urine
Bij klachten die kunnen passen bij een blaasontsteking (pijn bij plassen, kleine beetjes plassen) kunt u vragen of de assistente u urine wil onderzoeken.
Lever urine altijd in voor 10.30u in de ochtend, zodat u dezelfde dag nog uitslag heeft.
Uitslagen
Uitslagen van bloedonderzoek, röntgenfoto etc. heeft een aantal dagen verwerkingstijd nodig. Als u bloed geprikt heeft of een röntgenfoto heeft laten maken, kunt u na 3 werkdagen de praktijk bellen voor de uitslag hiervan.
Soms is de uitslag al eerder binnen, maar de assistente moet de uitslag binnenhalen en overleggen met de huisarts voor verder beleid. Dit neemt extra tijd in beslag. Bij spoedeisende uitslagen zal de arts of assistente altijd eerder met u contact op nemen.
Bij weefselonderzoek of kweken heeft dit een verwerkingstijd van 7 werkdagen en soms langer voordat het bekend is.
Het is ook mogelijk om in uw patiënten portaal de uitslag te zien en het beleid van de huisarts, zodat u de assistente niet extra telefonisch hoeft te belasten, maar ook dit zal dan na 3 werkdagen zijn.
Met vriendelijke groet,
Team de Kaapsche poort.